Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Monimuotoinen ja kestävä maatalous – seminaari ruoantuotannon tulevaisuudesta

11.12.2024 | 09:30 - 15:30

Tervetuloa seminaariin ruoantuotannon suurista kysymyksistä! Maataloutemme on muutoksessa: kestävän kehityksen sekä taloudellisen kannattavuuden ehtoina ovat uudistuva ja monimuotoinen maaseutu sekä ympäristöviisas ruoantuotanto. Tulevaisuus vaatii luotettavaa tietoa ja yhteistyötä sekä rohkeita ja kestäviä valintoja kaikilta suomalaisen ruokaketjun toimijoilta sekä päättäjiltä.

Seminaarin keskiössä on viimeisimmän ruoantuotannon osaamisen, innovaatioiden ja tiedon jakaminen. Esittelemme keskeisiä ja konkreettisia tuloksia tutkimus- ja kehittämistoiminnastamme liittyen muun muassa maatalousympäristön biodiversiteetin edistämiseen, uusiin viljelykasveihin ja lisäarvotuotteisiin, maatilojen elinkaariarviointiin sekä kastelun ja vesitalouden teknologisiin ratkaisuihin.

Tässä seminaarissa keskitymme siihen, miten voimme yhdessä luoda kestävää, taloudellisesti kannattavaa ja ympäristöystävällistä ruoantuotantoa, joka vastaa tulevaisuuden haasteisiin.

Paikka: Sali 1, Karin kampus, Rauma (Aittakarinkatu 10, 26100 Rauma)
Aika: 11.12.2024, klo 9.00-16.00

Tilaisuudessa tarjotaan osallistujille aamukahvi, lounas ja iltapäiväkahvi. Varaamme oikeuden ohjelmamuutoksiin.

Ilmoittaudu tästä linkistä: https://link.webropol.com/ep/ruoantuotannon-tulevaisuus-seminaari

 

OHJELMA

9.00 Aamukahvi

9.30
Osa 1: Pieni suuri monimuotoisuus

Alkusanat
Teija Kirkkala, toiminnanjohtaja, Pyhäjärvi-instituutti

Satakuntalaisten viljelijöiden kokemukset monimuotoisuudesta
Sanna Lipping, asiantuntija, Pyhäjärvi-instituutti

Viljelykokeilut maataloustuotannon kehittämisen työkaluina
Johanna Pihala, asiantuntija, Pyhäjärvi-instituutti

Kasvikunnan monimuotoisuus ja monikäyttöisyys – jopa sairaalabakteeri talttuu kasvivoimalla
Juha-Pekka Salminen, luonnonyhdistekemian professori, Turun yliopisto

Tauko

11.10
Osa 2: Kestävyys läpi tuotantoketjun

Viljelykasvivalikoiman laajentaminen tilan vahvuuksia hyödyntäen – parsan viljely Köyliön Vanhakartanossa
Veli-Pekka Suni, viljelijä

Maatilayrityksen johtaminen muuttuvassa toimintaympäristössä
Timo Jaakkola, maanviljelijä, yrittäjä, Lanterra Oy

12.00 Lounas

13.00 Ohjelma jatkuu

Teollisuuden näkökulma
Esa Mäki, toimitusjohtaja, Apetit Oyj

Agroekologiset ratkaisut ja hyödyt maataloudelle
Juha Helenius, agroekologian professori, Helsingin yliopisto

Tauko

14.15
Osa 3: Tehoa ja tuloksia ilmastotoimista

Maatilojen konkreettiset ilmastoteot
Oskari Lahtinen, asiantuntija, Pyhäjärvi-instituutti

Vettä peltoon ja pellolta pois
Sauli Jaakkola, kehittämispäällikkö, Pyhäjärvi-instituutti

Kehityspolut ruokaketjun tulevaisuuteen
Markku Wilenius, tulevaisuudentutkimuksen professori, Turun yliopisto

Loppusanat
Teija Kirkkala, toiminnanjohtaja, Pyhäjärvi-instituutti

15:40 Iltapäiväkahvi ja vapaata verkostoitumista

 

Seminaarin järjestävät seuraavat Pyhäjärvi-instituutin hankkeet: Yrttituotannon kehittäminen Satakunnassa, Biodiversiteetin tarjoamien ekosysteemipalvelujen käytön tehostaminen Satakunnan maatiloilla, Tiedolla osaamista luomutuotantoon, Parsan viljelyn ja toimitusketjun kehittäminen Satakunnassa, Green Future of Satakunta, Älykkäät kastelumenetelmät alkutuotannossa ja LCA4FARMS – hiili- ja vesiviisaus Satakunnan maatiloille. Lue lisää hankkeistamme hankesivuiltamme: https://pyhajarvi-instituutti.fi/hankkeet

Details

Date:
11.12.2024
Time:
09:30 - 15:30
Website:
https://link.webropol.com/ep/ruoantuotannon-tulevaisuus-seminaari

Venue

Auditorio, Karin kampus
Aittakarinkatu 10
Rauma, 26100
+ Google Map